Vakantiesluiting van maandag 15 juli tot en met zondag 4 augustus. 

Zachthout en hardhout
wat is het verschil?

Er bestaan zeer veel verschillende houtsoorten en elke houtsoort heeft zijn eigen typische kenmerken en biedt specifieke voordelen voor bepaalde toepassingen. 
Een heel groot onderscheid dat we kunnen maken is het verschil tussen “zacht”-hout en “hard”-hout.

Zachthout wordt ook wel benoemd als naaldhout, afkomstig van naaldbomen dus. Zachthout is zoals de naam doet vermoeden, veelal zachter qua textuur. De zachtere structuur ontstaat doordat het hout sneller groeit dan loofhout. Geïmpregneerd hout, Thermowood den en Ayous zijn drie soorten zachthout.

Hardhout wordt doorgaans verkregen door het verzagen van loofbomen. Algemeen gezien groeien loofbomen langzamer dan naaldbomen, waardoor het hout harder is en ook een langere levensduur heeft. Padouk is een tropische hardhout soort.

geïmpregneerd hout

Waarom kiezen voor een houten tuinhuis
in geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is de meest budgetvriendelijke keuze van alle mogelijkheden uit ons assortiment.

Geïmpregneerd hout is geen houtsoort op zich. Wel is het zo dat naaldhout (vuren of grenen) van nature niet duurzaam is. Deze houtsoorten van Europese origine hebben een bepaalde behandeling nodig alvorens ze voor buitentoepassingen kunnen gebruikt worden.

Dit naaldhout wordt gekenmerkt door zijn typische tekening in het hout. De knopen zorgen voor een landelijk en een natuurlijke uitzicht aan je houten constructie.

Waarom kiezen voor een houten tuinhuis
in Thermowood

Thermowood is geen houtsoort op zich. Naaldhout (vuren of grenen), in ons geval steeds van Europese origine, is van nature niet duurzaam. Dankzij een thermische ‘hitte’ behandeling worden alle voedingsstoffen voor schimmels en bacteriën uit het hout gehaald. De thermische behandeling maakt het hout sterker en zorgt voor een lange levensduur van je tuinhuis.

Deze thermische behandeling is een 100% natuurlijk proces omdat de verduurzaming enkel door verhitting wordt gerealiseerd. Het hout krijgt hierdoor een warme, bruine kleur.

Thermowood hout
Ayous thermowood

Waarom kiezen voor een houten tuinhuis
in ayous

Ayous is een tropische zachthoutsoort die dankzij een thermische behandeling dezelfde duurzaamheidsklasse (2) heeft als sommige tropische hardhoutsoorten.

 Thermowood Ayous is een goedkoper alternatief in vergelijking met Padouk. Daarenboven heeft Ayous dezelfde onopvallende structuur, het hout is zeer glad en is volledig knoopvrij. Omwille van de thermische behandeling heeft Ayous een mooie bruine en warme uitstraling en zal het op termijn egaal vergrijzen.

Waarom kiezen voor een houten tuinhuis
in padouk

Padouk is een tropische hardhoutsoort met een aantal mooie troeven die het tot een uiterst geschikte houtsoort maakt voor buitengebruik.

Van nature is Padouk felrood, onder invloed van de UV-stralen zal het zeer snel egaal vergrijzen naar een prachtige grijstint. Het is een volledig knoopvrije houtsoort met een mooie houttekening, waardoor je tuinhout een luxe uitstraling heeft.

Omdat deze bomen zeer traag groeien is het bovendien een uiterst stabiele houtsoort, dit wil zeggen dat ook in extreem natte of zeer warme droge periodes, je padouk planken weinig zullen krimpen of zwellen. Padouk behoort ook tot de meest duurzame houtsoorten (klasse 1) wat maakt dat je extra lang van je tuinhuis zal kunnen genieten.

padouk hout voor een prachtig tuinhuis

Hoe belangrijk is
de houtkleur?

Niet belangrijk, want alle hout verkleurt, meer specifiek, vergrijst in de buitenlucht. 

Of je nu kiest voor een felrode Padouk, een warm bruine thermowood plank of een “groen” geïmpregneerde grenen tuinhuis. Op termijn verkleurt elke houtsoort onder invloed van de UV- stralen.

De manier waarop het vergrijst zal natuurlijk wel verschillen van houtsoort tot houtsoort en zal ook sterk afhankelijk zijn van de omgevingsfactoren. Wat uiteraard ook blijft is de tekening in het hout. Wanneer je je hout een specifieke kleur wil geven, raden wij je aan om bij een gespecialiseerde verfhandel te rade te gaan om het beoogde resultaat te verkrijgen.

Hout is een natuurlijke grondstof, die continu aangroeit! Bomen gebruiken water, CO2 en zonlicht om de bouwstenen van hout, hoofdzakelijk cellulose en lignine, te produceren. Bomen die geoogst worden, maken plaats voor een volgende generatie, en het resthout dat achterblijf, geeft dankzij biologische afbraakprocessen opnieuw voedingsstoffen aan de bodem. Hout is dus een duurzaam en hernieuwbaar materiaal, op voorwaarde dat de bossen duurzaam beheerd worden. Er mag niet meer hout geoogst worden, dan het volume dat aangroeit.

Naast een ecologisch aspect heeft een duurzaam bosbeheer ook een economisch en sociaal aspect. Een bos dat op een verantwoorde manier wordt beheerd, biedt heel wat kansen op tewerkstelling en omzet voor de lokale economie. Duurzaamheid kent daarnaast ook een sociale dimensie. Dit betekent dat ontginners de rechten van de betrokken arbeiders en van de bevolking in en rond de bossen respecteren.

Al het hout uit ons assortiment is bedoeld om buiten te gebruiken. Dit wil zeggen dat het zonder extra behandeling of onderhoud een lange tijd functioneel zal blijven.  Maar uiteraard zal hout er met de loop van de tijd niet hetzelfde blijven uitzien. De blootstelling aan zon, regen en wind, zal het hout doen vergrijzen en het oppervlak ruwer maken.

Als een natuurlijke verwering en vergrijzing je beoogde resultaat is, hoef je niets te doen. Wanneer je graag een frisse look behoudt, moet je alvast beginnen met een grondige reiniging van je tuinhout. Dit kan met een eenvoudige zeep of detergent. Daarnaast hebben wij voor elk type hout de juiste producten in huis voor een degelijk onderhoud.

Geïmpregneerd hout

  • Impranol groen (onderhoud van de impregnatie)


Thermisch behandeld hout
(grenen en ayous)

  • Nanoskin (vocht afstotend en egale vergrijzing)
  • Impranol hardhout Olie (warme kleur en algemene bescherming)


Hardhout

  • Impranol hardhout olie (warme kleur en algemene bescherming)